(Informatie is te vinden op Wikipedia)

De spoorlijn van het Bakhuisgebergte naar Apoera is een circa 72 kilometer lange spoorlijn op normaalspoor in Suriname en verbindt het Bakhuisgebergte via Bakhuis en Kamp 52 met het noordwestelijk daarvan aan de Corantijn gelegen Arowakkendorp Apoera. De in 1980 gereed gekomen spoorlijn was onderdeel van het West-Surinameplan en zou voornamelijk gebruikt worden voor het vervoer van bauxiet uit het gebergte naar de geplande haven in Apoera. Uiteindelijk is de bauxietwinning niet doorgegaan en is de spoorlijn nooit in gebruik genomen. De lijn staat daarom ook wel bekend als de spoorlijn ‘van niets naar nergens’.

Op 5 december 1978 waren twee locomotieven geleverd door Morrison-Knudsen. Het betrof twee RSD-12's die begin jaren 60 door de American Locomotive Company waren gebouwd voor de Southern Pacific. De locomotief met het nummer MK2002 is op de kade geplaatst en nooit van zijn plek gekomen ( zie www.gebedi.nl/reizen/suriname-2022/naar-wanawiro); de MK2001 is samen met enkele spoorbouwmachines in de lijnwerkplaats in Apoera ondergebracht.

De natuur probeert deze enorme hal terug te winnen. In een paar kleinere donkere ruimtes leven vele vleermuizen en dit is ook goed te ruiken als je door die gang loop.