Cityfoto organiseerde op 20 oktober een stadswandeling door Eindhoven met een gids, maar vooraf gaf Gustav Kiburg (dé Sony ambasseur van Nederland) een interessante voorlichting over de nieuwste systeemcamera van Sony: de RX10 IV. 

Systeemcamera's hebben de toekomst. De ontwikkeling van de techniek gaat steeds sneller en er komen meer mogelijkheden. De RX10 IV is een camera zonder verwisselbare lens. Je moet het dus doen met de lens die erop zit: Een Zeiss Vario Sonar 24 - 600 mm f/2.4! 

Alle deelnemers aan de workshop van Gustav konden een RX10 IV of een Sony A7 III gaan uitproberen.

Uiteraard heb ik de RX10 IV geprobeerd. Als die oké is dan zou het zo maar mijn volgende camera kunnen worden.. Dat scheelt heel veel aan gewicht en materialen dat je dan mee moet dragen. Verschil zo'n 10 Kg!

Dus wat aspecten van die camera aan de tand gevoeld. Jammer genoeg niet gelet op het formaat van de foto's Het stond achteraf gezien op JPG Fine. Dus qua bewerking en resolutie niet in het hoogst haalbare.

Toch hier maar een aantal foto's geplaatst. 

Om duidelijk het verschil in bereik te laten zien tweemaal dezelfde foto. De eerste met 24 mm en de tweede met 600 mm. Wow!

En natuurlijk wat andere foto's gemaakt, zoals een kunstwerk in de kerk. Het was immers DutchDesignWeek.

 

Het is ook een macrolens. Dat wil zeggen dat je tot 90 cm dicht bij het onderwerp kunt komen en met die enorme zoom beeldvullende foto's kunt maken. En dus uitproberen.

De tijd was te kort om alle aspecten te testen. Het zou ook een geweldige filmcamera zijn met 4K en slowmotion mogelijkheden. Een week je rondsjouwen met zo'n camera lijkt me geen straf!