Vlak over de grens bij Maastricht ligt de Belgische plaats Luik. Een stad die vele urbex locaties telt waaronder het in 1817 gebouwde Fort Chartreuse. Fort de la Chartreuse werd gebouwd door Nederlanders en kwam in 1830 in handen van de Belgen. Het fort heeft een goede strategische ligging en is in de eerste en tweede wereldoorlog flink onder vuur genomen door de Duitse soldaten. Gedurende de tweede wereldoorlog hebben de Duitsers dit leegstaande fort gebruikt als gevangenis. Sinds 1980 is het fort leegkomen te staan en sindsdien heeft de natuur het overgenomen.

Het is een prachtig complex met vele gebouwen die niet op instorten staan. 

Urban Exploring, ook wel urbex genoemd is razend populair. De spanning die erbij hoort en de mooie foto's die het oplevert. 

Kort door de bocht heet het oude leegstaande gebouwen verkennen en daar foto's van maken.

De meeste locaties zijn niet toegankelijk, ook vanwege het gevaar op ongelukken. In Fort de la Chartreuse wordt het gedoogd en de omheining is zo gemaakt dat je er makkelijk doorheen kunt glippen. Het zijn vele gebouwen waar je uren kunt ronddwalen.

Het is ook een geliefd oord voor de jongeren getuige de vele lege flessen.

Door de enorme hoeveelheid graffiti wordt het geheel ook nog eens kleurrijk. Vergeet niet op de foto's te klikken (tot 2 maal toe) zodat ze vergroot worden weergegeven en er meer details zijn te zien.

Door het verkennen zoeken naar mogelijkheden van kleur, lijnen, lichtinval en voorwerpen. Hieronder zo'n voorbeeld.

Een gang met op het einde een leuke graffiti afbeelding. Eerst van afstand een foto genomen en daarna dichterbij gegaan. Vervolgens het raamkozijn dat tegen de muur stond gebruikt.

Het waren teveel gebouwen om te doorzoeken en de locatie is zeker een tweede bezoek waard.

De foto's zijn allemaal gemaakt met hulp van een statief om wat langere sluitertijden te kunnen gebruiken. Diafragma vastgezet op F14 en ISO100. De foto's zijn nagenoeg niet bewerkt om ze zo natuurlijk mogelijk over te laten komen.

Tot slot: ga niet alleen want je weet nooit of je een ongelukje krijgt!