Om die eerste dag niet teveel te hoeven reizen (zoveel tijd was er niet meer) zijn we per taxi naar Colakreek gegaan, dit is een recreatiepark, iets ten zuiden van het vliegveld Johan Adolf Pengel International Airport. Het recreatieoord ligt in het district Para op 50 kilometer afstand van Paramaribo, te midden van een bosrijke omgeving met witte savannezanden. Deze schaduwrijke natuurbadplaats is zeer populair bij Surinamers en toeristen en wordt in de vakantieperioden en weekenden druk bezocht.

Colakreek heeft zijn naam te danken aan het donkerbruine kreekwater dat lijkt op Cola. Vandaar de benaming 'Colakreek'. Hoewel het water donkerbruin is, heeft dat niets te maken met de kwaliteit ervan. De diepbruine kleur ontstaat door vallende bladeren en dit proces houdt de zuurgraad van het water constant, waardoor het veilig zwemwater is.

We kregen een alleraardigst huisje. Na wat gegeten te hebben kwamen we onze eerste verrassing tegen: in een aantal lodges is het niet gebruikelijk dat je handdoeken krijgt. Oeps. Gelukkig had ik een klein handdoekje bij me zodat een welkome koude douche niet achterwege hoefde te blijven.

In het donker een klein tochtje gemaakt en de eerste foto's gemaakt. 

Na een korte nacht 's morgens bij het eerste licht naar buiten. En wat een enorme diversiteit aan dieren was hier te zien: vogels, libellen, vlinders en hagedissen. We konden een aantal uren heerlijk struinen en al snel liepen we met onze camera's door de lodge.

Het was er op deze tijd van het jaar en door de week lekker rustig. In de weekeinden komen er vele Surinamers naar toe vanuit Paramaribo. Er waren zoveel prachtige dieren dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Wat een rijkdom!

Mijn grootste probleem is de naamgeving van al dat moois. Het ontbreekt mij aan jaren opgedane kennis en hoop dat ik met steun van de anderen toch de meeste namen kan vinden. Dus als er een verkeerde naam staat graag een berichtje via info@gebedi.nl zodat ik die kan verbeteren. Inmiddels de namen van de libellen doorgekregen van Marcel Wasscher, Wow geweldig

Uiteraard kun je door op de foto's te klikken deze vergroten.

Een van de eerste vogels die me opviel was een geel vogeltje dat zijn naam steeds rondstrooide. Het is een van de meest voorkomende vogels van Suriname: Grote Kiskadie (Pitangus sulphuratus).

Ook de bloemenpracht was geweldig. Hieronder de Jungle geranium (Ixora coccinea)

Bij een boom dat vol met vruchtjes zat heb ik een tijdje stilgestaan en de vele soorten die hier op afkwamen geprobeerd te fotograferen.

Hieronder de Golden winged Parakit (Brotogeris chrysoptera)

Hierboven de Palm Tanager (Tangara palmarum) en daarnaast Fluweeltangare, Redikin (Ramphocelus carbo)

Hieronder de Violaceous Euphonia

Witbuikzwaluw (Tachycineta albiventer)

Variegated flycatcher / Bonte tiran

Green-backed trogon (Trogon viridis)

Hierna werd ik door Peter geroepen die een fantastische plek had gevonden om een Kolibrie te fotograferen. Dit zou mijn eerste Kolibrie op deze reis worden. Glittering-throated Emerald (Amazilia fimbriata)

Om dit zeer beweeglijk vogeltje vliegend op de foto te krijgen gebruikte ik mijn nieuwe Sony RX10 M4 waarmee ik 24 beeldjes per seconde kon nemen. Voldoende om in de lucht hangende naar nectar zuigende beelden te krijgen.

Black-necked araçari (Pteroglossus aracari atricollis)

Lineated woodpecker (Dryocopus lineatus)

Indigofera suffruticosa

Common ground-dove (Columbina passerina griseola)

Maar ook libellen en andere dieren waren er volop te zien. Naamgeving uiterst lastig. Ik heb geen goede sites gevonden om deze allemaal op naam te zetten. En van de tien keer zal ik er 8 keer naast zitten. Dus beter even geen namen dan een verkeerde. Als iemand kan helpen dan graag. info@gebedi.nl

Oranjevlekzwampje Erythrodiplax famula

Grauwe plaswachter Erythemis credula

Savanneschaafstaartje Acanthagrion adustum

Grauwe plaswachter Erythemis credula

Kleine poelwachter Planiplax phoenicura phoenicura

Guyana schaafstaartje Acanthagrion indefensum

Geijskes  karmijnlibel Rhodopygia geijskesi geijskesi, vrouwtje

Roodsnuitzwampje Erythrodiplax fusca

Hierboven: Oranjevlekzwampje Erythrodiplax famula

Hieronder: Anartia jatrophae

Boven: Amazon lava lizard (Tropidurus torquatus)

Hieronder: Turkey vulture (Cathartes aura)