Extra verrassing van deze pgfreis: een rondvlucht boven de Sossusvlei
Met een klein 6 persoons vliegtuigje een onvergetelijke tocht boven het gebied gemaakt waar we gisteren nog gelopen hadden.
We hadden het hele vliegtuigje voor ons zelf en laat ik nou in het midden zitten waar in het plexiglas raampje het enige luikje zat en dat ik dat open mocht maken en dus prachtige foto's. Vergeet niet erop te klikken om ze te vergroten.

Vanuit onze camping was het 10 minuutjes lopen en we werden opgehaald. Een ritje van ook maar 10 minuten en we waren op het vliegveldje.

Met een korte aanloop zaten we in de lucht en ging het richting de Sossusvlei. De witte vlakken (zoals ook van de Deadvlei) die te zien zijn is witte klei. Ik heb de foto's geplaatst in volgorde zoals ze gemaakt zijn.

En dan komen we boven de Deadvlei. Op de eerste foto hieronder is het de voorste kleimassa met rechts de Big Daddy duin (320 m hoog), die op de rij daaronder als laatste foto goed te zien is. In de Deadvlei vinden we bijna 1000 jaar oude versteende Acaciabomen.

Maar we kunnen met een vliegtuigje niet stilhangen en dus kwamen we meerdere interessante plekken tegen, zoals een plek met vreemde cirkels op de klei. Maar eerste vele prachtige landschappen gedrapeerd in het zand. Het contrast van rode duinen, de donkere schaduwen en witte kleipannen is adembenemend, Het blijft jammer dat foto's alle emoties niet kan vastleggen.

En dan het volgende mysterieuze in de Sossusvlei: 
Info van internet: In het droge grasland van de Nambibwoestijn bevinden zich honderden feeëncirkels. Dit natuurlijke fenomeen creëert onbegroeide cirkels tussen het woestijngras. Deze cirkels variëren in grootte  van enkele decimeters tot ruim twaalf meter. Volgens verhalen van de Namibische Himba-stam, die hun vee tussen de cirkels laat grazen, zijn het voetstappen van goden. Andere Himba's zeggen dat geesten van overledenen de cirkels maken. Tourguides naar de fairy circles hebben ook een verhaal over een draak die onder de aarde woont. Door het blazen van vuur tegen de onderkant van de grond maakt deze draak de cirkels die we aan de bovenkant zien.

De laatste paar jaar zijn er vermoedens dat het ontstaan van de cirkels niet te maken heeft met één theorie, maar een combinatie van verschillende. Termieten verwijderen vegetatie om meer vocht op te vangen. De planten eromheen – op de rand van de cirkels- profiteren hier weer van, omdat er meer water voor hen overblijft. Dat zou verklaren waarom de vegetatie op rand van de cirkels hoger is. Dat veel cirkels bij elkaar liggen, heeft dan weer te maken met termietenkolonies die bij elkaar leven en onderling concurreren. 

In de cirkels groeit niets meer. Rondom zijn er spaarzaam grassen aanwezig waar bijvoorbeeld de Oryx graag wil grazen.

 

 

 

 

 

 

En helaas kwam de camping en het vliegveldje weer veel te snel in zicht