23 februari: een dagje Apoera
Deze hele relaxte dag begonnen nog in het donker met onze derde poging om de Hoatzin te spotten. En we zaten in het bootje om de zonsopgang te kunnen meemaken. Ochtendrood is water in de sloot, maar niet meteen.

Roodsnaveltoekan

 

De Hoatzin:

Klik op de link om meer te weten te komen of deze stinkvogel en jongen met klauwtjes aan de vleugels :

https://www.ivn.nl/afdeling/ivn-natuur-in-amsterdam/de-hoatzin-brokkenpiloot-zigeunervogel-of-vliegende-koe

 

 

Foto's van behoorlijk afstand moeten nemen en ook nog lastig omdat ze tussen het groen zaten.

Onder rechts: Orthemis discolor - Purperschuimer

Bruinborstzwaluw

Bont dikbekje

Grote kiskadie

Verder een bezoekje gebracht aan een van de dorpjes die samen Apoera vormden. Hier leven inheemse Surinamers van de stam Arowakken en zij waren bezig een kano aan het maken van een boomstam. Verder lieten zij van onder andere kraaltjes en zaden zelfgemaakte sieraden zien waarvan wij er een aantal kochten. Na de lunch gingen we naar een handelaar in slangen. Dick had een berichtje gekregen dat hij een gevaarlijke lanspuntslang had en of hij langs zou kunnen komen. Nou dat wilde hij en wij met onze camera's wel.

Ameiva ameiva

Emerald treeboa (Corallus caninus)

(Dick Lock) Voor deze mooie verkeerde Fer-de-lance (Xenodon rabdocephalus) kreeg hij een berichtje om te gaan bekijken. Zoals de naam doet vermoeden krijg je de suggestie dat deze heel erg op de zeer giftige Fer-de-lance/Labaria (Bothrops atrox) lijkt.

Deze soort heeft slechts een zwakker gif. Maar omdat deze soort heel erg weinig gevonden wordt is er weinig over bekend om dit hard te maken. Dick dacht dat het de eerste keer was dat deze in Suriname gespot werd. In Guyana werd deze meer gezien.

In het begin was de slang erg onrustig en aanvallerig, maar na een paar minuten werd die kalm en een prima model om te shooten.

Tuin-, of slanke boomboa (Corallus hortulanus)