Kotu bridge

Aan de kust een prachtige streek met vele soorten vogels.

Omdat we midden in de nacht aangekomen waren gingen we de volgende dag pas na het ontbijt we op pad. Bij de brug kun je dan verrast worden door een aantal fotogenieke dieren en planten: zoals de Teugel ijsvogel ook wel Blauwborst ijsvogel genoemd. Deze was zich uitgebreid op een meter of 5 aan het poetsen en liet zich goed fotograferen. 

Ook een kleine commorant zat op een paar meter afstand en was bezig zijn vleugels te drogen in de zon. Deze vogels hebben zoals alle aalscholvers geen vet op hun veren dat water afstoot en daar ze regelmatig het water in doken om vis te vangen, is het belangrijk dat ze hun veren laten drogen.

In een boom op de oever zat een koppeltjes blauw fazantjes. De Gordon Blue zoals die in het Engels heet, is een kleurrijk vogeltje uit de familie van de prachtvinken. De vogel komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het is ook een vaak gehouden volièrevogel.

De meest voorkomende ijsvogel in Gambia is de bonte ijsvogel. Deze zwart-witte vogel kom je overal tegen. Zelfs in kleine groepjes. Het is een prachtig gezicht om deze vogel al biddend in de lucht te volgen en zijn duik in het water beloond te zien door een visje. Later kom ik nog op deze vogel en zijn voedsel terug.

Daarnaast de bloeiwijze van de Calotropis gigantea, een plant uit de maagdenpalm familie.

Onder de brug vlogen zwaluwen en net in het zicht zat een westelijke rifreiger, terwijl de Senegal griel net even zijn kopje boven een heuveltje uitstak. Aan de waterkant liep een Oeverlopertje en zagen we de slijkspringers uitrusten. 

Bij eb trekt het water zich terug en kwam een groot deel van de mangroven droog te staan. Ideaal natuurlijk voor de vogel om op zoek te gaan naar wormen en larven van insecten. Zoals de Groenpootruiter en de Senegal Griel. Op een takje zat eigenlijk net iets te ver weg een Malachite ijsvogeltje. 

 

En op deze manier zijn we pas net op de brug. We lopen vervolgens door naar de rijstvelden.

Klik hier voor de rijstvelden

En hier voor de linkse kant van de weg