Met de komst van Dick Lock als gids kregen we de kans om ook in de avonden op spannende tochten te gaan en het leven van Brownsberg by night te fotograferen. Door de regen was het extra vochtig en dat lokte vele amfibieën en reptielen naar de paden en de plassen.

In een Bromelia vonden we dit stelletje dat het gezellig had en verbaasd in de lens keek.

Even verderop konden we een fantastisch shoot doen met de Rhinella marina (Giant Toad)

Hierboven een wandelend takje, daarnaast Phrynus goesii. Deze spinachtige heeft vier paar poten, waarvan het eerste paar is omgebouwd tot lange "zwepen" waarmee hij de omgeving betast, en voedsel zoekt. De "zwepen" zijn vier maal zijn eigen lichaamslengte. De zweepspin is geheel ongevaarlijk, zijn belangrijkste wapen bestaat uit zijn lange poten waarmee hij hard weg kan rennen. Met de pedipalpen op het voorste segment grijpt hij prooien vast en kan de spin bijten, wat hij alleen in uiterste gevallen zal doen. De zweepspin is niet giftig. Daar weer naast: Eriophora fuliginea

De opossum of buidelrat is voornamelijk 's nachts actief, maar kan soms ook in de vroege ochtend worden waargenomen. Hij leeft voornamelijk op de grond, maar kan goed klimmen en zoekt regelmatig struiken en lianen in de ondergroei op. Zijn leefwijze past hij aan aan de seizoenen: in de subtropische bossen van Zuidoost-Peru klimt hij wel 25 meter om bloemen en nectar te eten, en in de regentijd zal hij in periodiek overstromende graslanden een meer boombewonend bestaan leiden.

Hij leeft voornamelijk solitair in een vast activiteitsgebied. Mannetjes hebben een leefgebied van tot 123 hectare, vrouwtjes tot 16 hectare. Binnen dit gebied leggen dieren 1 tot 3 km per nacht af. Overdag verblijft de opossum in een nest. 

En dan in de druilerige regen lag er ineens een op een grote drol lijkende slang net naast het pad. Voorzichtigheid is geboden.

Bothrops atrox: Lanspuntslang. Deze slang dankt de naam aan de karakteristieke vorm van de kop; breed en driehoekig, enigszins naar boven gekromd en met een spitse neuspunt. Biologisch gezien zijn het eigenlijk ratelslangen zonder ratel, maar met een vergelijkbaar vergif. Een beet dient dan ook te allen tijde vermeden te worden; deze is onbehandeld vaak dodelijk, en een beet veroorzaakt zelfs na behandeling ernstige zwellingen. Omdat deze slang nog algemeen voorkomt en ook nog eens vrij agressief is, is hij jaarlijks verantwoordelijk voor enkele tientallen doden. 

 

 

Deze kikkertjes zijn geweldig gecamoufleerd. Het lijken net vogelpoepjes en ze zitten doodstil op een takje hun voortplanting te regelen.

Onder: De reuzenfluitkikker (Leptodactylus pentadactylus)

De Skeleton Tarantula (Ephebopus murinus) is een Braziliaanse endemische soort die ook in Frans-uyana en Suriname voorkomt. Deze grote spin leeft in een holletje in de grond en loert vanuit de opening naar een voorbij komende prooi.